09 september 2017

Vandaag is de vuurdoop voor mijn prachtmachine: de eerste editie van de Dirty Boar Gravel Ride door vzw De Vettige Swa’s (genoemd naar de drummer van CPeX, aka Bart Peeters). We vertrekken in het donker voor een 170 km lange tocht door het Parc Naturel Hautes Fagnes-Eifel. De duisternis trekt langzaam weg, maar de zon zal nooit echt doorbreken. Het is nat en winderig weer. Maar wat zou het? Want de Vettige Swa’s maken alles waar wat ze beloofden met de Dirty Boar: een prachtig parcours met mooie rotswanden, bossen en stuwmeren. En twee goeie bevoorradingen!

In het parcours mis ik misschien wel nog wat extra technische trails. Toch zijn het er genoeg om te genieten van mijn eerste avontuur met de Exploro. Al na de eerste afdaling weet ik: “Wij worden goede vriendjes.” De Exploro stuurt lekker en is stijf genoeg. Ze – de Exploro is een zij voor mij – is misschien de snelste niet, maar daarvoor kocht ik haar niet. Wél voor perfecte lange uren in het zadel tijdens mijn bikepacking-avonturen. Dat heeft vooral met de Lauf-voorvork te maken. De 3 centimeter vering in de fiets brengt rust en comfort op technische stukken en op dagen dat je vele kilometers gravel wil malen. Wie de 3T op hoog tempo wil, kan dat natuurlijk ook. Met een vaste voorvork is de luiheid weg.

Hoe verder de rit vordert, hoe meer de deelnemers veranderen in moddervarkens. Al spoelen we onszelf en de fietsen regelmatig schoon in de riviertjes. Het wordt een fantastische dag in de natuur met vele, mooie (bemodderde) gezichten. I love! De La redoutable ’s avonds smaakt er dubbel zo lekker door. La bière des grimpeurs, een heerlijk blond biertje, wordt gebrouwen op de flanken van de legendarische La redoute, niet gek ver van het Dirty Boar-parcours. Een lekker Belgisch frietje maakt het af. Dat, en de vele heroïsche avonturen en materiaaltips die we met gelijkgestemde zielen delen. Heerlijk!

Foto’s: Dirty Boar