Wat je zelf doet, doe je beter.

Dit jaar heb ik een spiksplinternieuwe offroad vriend: de 3T Exploro. Tijd om hem te laten kennismaken met de velddiscipline. Maar niet voor ik, nog voor de start, van een professionele massage geniet. Het parcours verkennen gebeurt samen met de dames elite. Zo kan ik een paar meter het wiel van Alicia Franck houden en word ik door Sanne Cant van mijn sokken geblazen.

Of dat wordt toch over bricoleren beweerd. Ik vermoed helaas dat dat niet opgaat voor Brico’s doe-het-zelfcross ?. Maar goed: al zijn de profs zonder twijfel stukken beter in de Brico’s Poldercross in Kruibeke, ik waag vandaag toch graag mijn kans. Last minute kan ik een ticket te pakken krijgen via een vriend. Ik aarzel geen seconde. Vorig jaar probeerde ik het crossen een eerste keer uit, met een tweedehandse BMC-crossmachine die ik gekocht had om te gravellen.

Hoe fiets ik vandaag?

De vinnige omloop plooit zich rond de zonovergoten Scheldedijk die we twee keer op moeten: de eerste keer steil omhoog en via bochten slingerend langs de schuine kant weer naar beneden, de tweede keer volgens precies het omgekeerde recept. De lokale parcoursbouwer heeft zich duidelijk uitgeleefd in de polders met een trap, een paar bruggen en een koppel balkjes waar ik (nog?) niet over durf te springen. De talrijke bochten zorgen voor veel remmen en optrekken, maar in zijn geheel blijft het parcours snel en niet al te techisch.

En dan voor echt

Na de verkenning en nog voor de damesprofs aan de start verschijnen is het de beurt aan ons, de bricoleurs, de liefhebber-veldrijders. De speaker roept onze naam één voor één af. Daartussen ene mistery guest: met Yves Lampaert (“’k Moeste skarten voor mee te kunnen!”)

Ik klik slecht in bij de start en beland zo achteraan het pak. Spijtig. Reed ik de steile helling van de dijk in de verkenning nog vlot omhoog, nu moet ik hem te voet doen… Te veel volk in de weg. Bovenop de dijk begin ik de achtervolgingsrace. Hoe luider de aanmoediging van het publiek, hoe hoger mijn hartslag en hoe meer deelnemers ik opraap.

Ik finish uiteindelijk als achtste! Collega-fietser en blogger Pedaleur de luxe heeft tijdens het fietsen nog adem over om te vragen of hij mijn fiets filmen mag. Ik hou zijn prachtfilmpje als herinnering over aan een prachtdag aan de oevers van de Schelde